Stop loss, stop limit, conditional order gibi emirler kripto para borsalarında sıkça kullanılır. Genel olarak bu emirlere stop loss adı verilir.
Stop ve limit kelimeleri ise yine borsalar için kullanılan kavramlar olmak ile birlikte şartlı emir türleridir. Bu emirler de trigger denilen tetikleyiciler tarafından fiyat belirlenir. Alış işlemleri için önceden verilen stop limit emri varsa en düşük satış fiyatı belirlenen fiyatın üzerine çıktığı takdirde alış emri oluşur. Stop limit emri ile yükselme durumunda kazanma mümkündür. Stop loss aslında bir bakıma zarar durdurma emridir. Belirli bir fiyat seviyesine ulaşıldığında satılan ya da aracıya verilen bir emir türüdür.
Satış durumundaki stop loss emirleri ile amaç bir düşüş ile karşılaşıldığında paranızı koruma altına almaktır. Kripto para borsasına yeni giren kişiler için zarara girmemek adına işlevsel bir emir türüdür. Stop loss ile amaçlanan daha az zarar ve daha fazla kar elde etmektir. Satış stop limitlerinde, en yüksek alış emri için belirlediğiniz tetikleyici fiyatın altına düştüğünde satış emri oluşturularak bu işlem yapılacaktır. Stop loss; dump, spekülatif haberler ya da başkaca sebepler ile yatırım yaptığınız coinler düşerse istediğiniz seviyeye kadar zarar kesme işlemi yapabilirsiniz. Coinler bir anda düşerken siz stop loss ile belirli seviyeye kadar zarar etmiş olursunuz.
Binance Stop Loss Nasıl Yapılır?
Binance de stop loss emri yani zarar kesme emri verebilmek için Binance hesabınıza giriş yapıp BTC/BUSD piyasasına gitmeniz gereklidir. Daha sonra “ Stop – limit ” sekmesine tıklayarak satılacak BTC miktarı ile birlikte stop ve limit fiyatlarını da yazabilirsiniz.
Binance Mobil Uygulamasında Stop Loss Emri
- Adım: Stop Loss koyulacak coin ekranına gelin.
İlk olarak stop loss koymak istediğiniz coin ekranına gelin. İstediğiniz coini seçin yalnız burada stop loss konulurken seçilen coin de seçilen işlem çifti önemlidir. BNB’yi seçerseniz BNB/USDT veya BNB/BUSD olarak stop loss koymalısınız. Bu durumda coin fiyatı düştüğünde stop loss sayesinde ekstra zarar oluşmaz. Ancak Coin/BTC şeklinde stop loss koyduğunuzda önce stop loss çalışacağından BTC’ de düşünce ekstra kaybınız olacaktır.
- Adım: SAT butonunu tıklayın.
- Adım: Limit butonuna tıklayıp stop-limit’i seçin.
Limit butonuna tıkladıktan sonra Stop-Limit seçimi yapın. Daha sonra ise Stop (USDT), Limit (USDT) ve Miktar alanlarını doldurunuz.
- Adım: Stop limit fiyat ve tetikleyici ekleme
Stop (USDT) ve Limit (USDT) alanına konulacak limitler önemlidir. Stop limit koyarken Stop (USDT) kısmı kesinlikle Limit (USDT) kısmından büyük olmalı ki stop – limit tetiklemesinden sonra limit emrinin dolma ihtimali yükselsin. Önemli konu stop loss’u yapılan işlemin büyüklüğüne göre ayarlamaktır. Doğru ayarlanmadığı takdirde stop loss çalışmayacak ve zarara girme olasılığınız yükselecektir.
- Adım: Stop Loss Onaylama
Limiti doğru ayarlamazsanız limit aralıklarınızda alım emri veren kişi olmazsa bu durumda tetikleyici çalışmayabilir ve stop loss işleme girmeyebilir.
- Adım: Stop Loss Görme
Son adımda Alım-Satım > Stop Loss koyulan coin > Sat adımlarını takip ederek stop loss’u görebilir ve istediğiniz zaman emri iptal edebilirsiniz.
Stop Loss Çalışmazsa Ne Olur?
Stop loss koyduğunuz coin de stop loss aralığında alıcı olmazsa stop loss çalışmadığından siz görene kadar daha fazla zarara girebilirsiniz. Bu durumlar için stop loss işleminiz ile birlikte uyarı ekleyebilirsiniz. Uyarı sayesinde değer düşmesinde Binance size bildirim gönderir. Fiyat yükselmesi ve düşmesine karşılık bildirim ekleyebilirsiniz.