Kripto para takipçilerinin yakından bildiği varlıkların başında XRP gelir. Son yıllarda büyüklük hacmini kaybetmiş olsa da uzun yıllar boyunca Bitcoin ve Ethereum ardından 3.sırada gösterilen dijital varlık, özellikle 2021 yılının yaz ayına doğru yaptığı yüksek sıçrama ile tekrardan dikkatleri üstüne çekti.
XRP (Ripple) Nedir?
İlk kripto para Bitcoin’in çıkışından çok kısa bir süre sonra ortaya çıkan XRP konuyla ilgili ne kadar vâkıf olduğunu ve bu konuda oldukça güvenilir bir sistem olduğunu anlayabiliriz. 2012 yılında Ripple ve Ripplenet olarak iki farklı yapısı nedeniyle sürekli karıştırılan dijital varlığı incelediğimizde;
RippleNet dağınık defter sistemini kullanan bir ödeme ağ geçididir. Ripple ise bu ödeme sisteminde yer alan para birimidir. Kripto para varlıkları çoğunluğu felsefesi gereğince merkezi olmayan bir yapıya sahip iken Ripple’da durum farklıdır. Merkezi bir sistem olan bu yapıda blok zincir ağ yapısı altyapıyı oluştursa da işlem kayıtları şirket tarafından dağınık deftere işlenmektedir. Bu varlığın en temel amacı ise büyük meblağ tutarlarının hızlı, ucuz ve güvenilir bir şekilde transfer edilmesine olanak sağlamaktır. Bu nedenle RippleNet dünya genelinde isim yapmış birçok kurumsal firma ile ortaklık kurmuş yapıya sahiptir.
Ripple yani XRP çalışma mantığını incelersek kurgulanış amacı dediğimiz gibi öncelikle kurumsal firmaların yüksek meblağ para transferlerini ölçeklenebilir bir şekilde hızlı, güvenli ve ucuza transfer edilmesini sağlamaktır. Bu süreci yöneten bir topluluk bulunmaktadır. Topluluk aynı zamanda kurucu şirket olarak yer almaktadır. Çalışma mantığında ise bitcoin gibi madencilik tarzı bir hizmeti olmayıp doğrulayıcı olarak çalışma şekline izin vermektedir. Daha temel bir dille anlatalım. Tüm işlem kayıtlarının tutulduğu bir dağınık defter sistemi var. Bu defterde tüm işlemler ortalama 3 ile 5 saniye arası bir sürede işlenerek doğrulanır. Doğrulama işlemleri bu sistemin çalışma mantığını oluşturur. Bitcoin gibi madencilik üzeri kurulu kripto para varlıklarında ekran kartı gibi sistemler alıp kazım işlemi yapılırken Ripple’da ise doğrulayıcı olarak işlem yapıyorsunuz. Herkes doğrulayıcı olabilmektedir. Lakin topluluk işin ciddi ve kurumsal yanı için doğrulayıcı hizmetleri genellikle kurumsal firmalar ve üniversitelerden oluşturmaktadır. Çok küçük bir kısım ise diğer doğrulayıcı birimleri oluşturmaktadır.

XRP (Ripple) Nasıl Satın Alınır?
Kripto para varlıklarından alım satım yapmak istiyorsanız ve tercihiniz Ripple’dan yana ise eğer yerli ve yabancı birçok borsadan XRP alabilirsiniz. İlk çıkan varlıklardan olması, güvenilir olması, yüksek işlem hacmine sahip olması gibi birçok sebepten dolayı neredeyse her borsada bulunmaktadır. Güvenilir borsa sitelerinden alışveriş yapmak istiyorsanız yerel borsalarda Paribu, Bitci, BTCTurk, Bitexen gibi borsalardan hesabınızla satın alabilirsiniz. Yabancı borsalarda ise Binance, Gate, Coinbase, Kraken, Huobi gibi büyük borsalardan yine aynı şekilde hesabınız üzerinden satın alabilirsiniz.

Ripple Neden Farklı?
Birçok kripto para varlığı piyasada yer almaktadır. Çoğunluğunda işleyiş aynı iken amaçlar ise az aşağı çok yukarı aynı şekilde ilerlemektedir. Peki bu parayı farklı kılan ne? Öncelikle merkezi bir yapıya sahiptir. Merkezi olması nedeniyle gelenekselleşmiş global firmalar ve orta ölçekli şirketler daha sıcak bakmaktadır. Birçok ülkede ofisi bulunan kripto para varlığının amacı yine aynı şekilde küresel firmalara ve daha küçük işletmelere yönelik bir hamle olması sebebiyle sıkça tercih edilmektedir.
Örneğin X şirketi farklı ülkede bulunan Y şirketine 900.000 dolar gibi yüksek bir ücret gönderimi yapacağını varsayalım. Eski usul bankacılık hizmetleri ile gerçekleşirse bu işlem oldukça yüksek miktarda transfer ücreti kesilecektir. Lakin XRP ile böyle bir durum söz konusu değildir. Çok cüzi miktarlara çok kısa bir sürede yer ve zaman fark etmeksizin gönderim gerçekleştirebilir. Bu olay küresel firmaların maliyetleri azaltması açısından oldukça cazip bir yöne doğru ivme kazanmaktadır.
Ripple Güncel Durumu Nedir?
Yazının yazıldığı an itibariyle Ripple, borsalarda 9,09 ₺ yani 1,07 $ üzerinden işlem görmektedir. Piyasadaki en büyük 6.kripto para birimidir. Çok uzun yıllar üçüncü konumda da olsa son dönemlerde yaşadığı mahkeme olayları yüzünden düşüş yaşamıştır. 100,000,000,000 adet Ripple arzı bulunmaktadır. Bu miktarın %46’sı piyasada dolaşmaktadır. Madenciliği bulunmayan kripto paranın piyasaya arzını topluluk belirli dönemlerle gerçekleştirmektedir. Böylece fiyat dengesi ile piyasa dengesi gözetilmektedir.